Kennis

Is inloggen ook werken?

Recentelijk kopte de NOSInloggen is ook werken: callcenter moet mogelijk miljoenen achterstallig loon betalen”. Maar is dat ook zo?

De NOS gaf de volgende toelichting in haar artikel: “Als je werkgever je verplicht om stipt om 09.00 uur te starten met het opnemen van telefoontjes, maar om dat te kunnen moet je eerst in tien verschillende systemen inloggen en je mail lezen? Wie moet dan deze ‘voorbereidingstijd’ betalen? Het gerechtshof in Den Haag heeft in een zaak die hierover is aangespannen tegen een callcenter duidelijkheid gegeven: de werkgever. In dit geval gaat het om het bedrijf Teleperformance in Zoetermeer. Een werknemer van dit callcenter stapte naar de rechter. Hij werd geacht eerder aanwezig te zijn om in te loggen, maar kreeg zijn voorbereidingstijd niet vergoed. Nu moet de Franse multinational alsnog die tien minuten werk betalen die jarenlang niet zijn uitgekeerd en dat kost het callcenter 2900 euro. Met zo’n 3600 Nederlandse werknemers kan het bedrag dat alsnog moet worden uitgekeerd aan werknemers in de miljoenen lopen.”

Een belangrijke nuance is hier echter op zijn plaats. Het hof heeft immers niet geoordeeld dat het inloggen als werktijd wordt gezien. In deze uitspraak ging het om het feit dat het bedrijf zijn werknemers verplicht om zich 10 minuten vóór aanvang van hun dienst te melden bij hun supervisor. Het hof vindt het daarbij niet relevant hoeveel tijd met het opstarten/inloggen is gemoeid en of een werknemer 1 minuut bezig is met inloggen of 8 minuten en de rest van die tien minuten zelf kan indelen. Ook vindt het hof het niet relevant of een werknemer nou twee programma’s moet opstarten of tien voordat hij kan starten met zijn werkzaamheden. Maar het feit dat de werknemer verplicht wordt om zich tien minuten voor zijn dienst te melden op de werkvloer, is voor het hof voldoende om vast te stellen dat deze tien minuten als arbeidstijd geldt en dus moet worden uitbetaald. Het hof zegt letterlijk dat de werknemer “wordt beperkt in zijn mogelijkheid om de tien minuten ‘voorbereidingstijd’ voor de aanvang van zijn dienst aan eigen zaken te besteden, omdat hij wordt geacht op de werkvloer aanwezig te zijn.”

Kortom, niet de inlogtijd wordt als arbeidstijd gezien, maar de tijd dat je verplicht bent om op de werkvloer aanwezig te zijn. De uitspraak van het hof van 2 mei 2023 is hier terug te lezen.